Friday, November 25, 2016

Recompte de dones (octubre de 2016) (3/5): PREMSA DIGITAL

PREMSA DIGITAL


El Nacional:     juliol 11%   agost 11%   setembre 9%   octubre 8%
Nació Digital:     juliol 28%   agost 41%   setembre 33%   octubre 32%
VilaWeb:     juliol 29%   agost 5%   setembre 21%   octubre 24%


Percentatge d’articles d’opinió firmats per dones respecte del total d’articles publicats: 22% (que són 69 de 314)


Durant el mes d’octubre, la presència de les dones als espais d’opinió dels tres diaris digitals analitzats ha augmentat, globalment, en dos punts: del 20% del setembre al 22% de l’octubre. Així i tot, aquest percentatge continua sent molt baix, inacceptable i de difícil explicació, encara que les diferències entre mitjans són importants.


Nació Digital es manté a la capçalera, si bé aquest mes ha baixat un punt i ja no arriba ni a un terç de representació femenina. El percentatge d’opinadors homes ha tornat a augmentar, com ja va fer el mes de setembre, en un mitjà en què predomina l’opinió política –d’altra banda, com a la resta– i que deixa en mans de les opinadores els temes socials i culturals, molt menys valorats, si més no quantitativament.

El mitjà Nació Digital publica pocs articles d’opinió, entre 3 i 6 al dia, tot i que habitualment en són 4. Cal dir que no hi ha hagut cap dia, aquest mes d’octubre, sense tenir almenys una opinió firmada per una dona, i que hi ha hagut 6 dies en què el mitjà ha publicat tants articles de dones com articles d’homes, o més (6 dies de 31!). Tanmateix, durant la resta de l’octubre la representació masculina ha estat superior en 1, en 2, en 3, en 4 o fins i tot en 5 articles.


VilaWeb, en canvi, continua remuntant el sotrac del mes d’agost, en què va reduir de forma inexplicable la presència de les dones a un 5% dels espais d’opinió. Durant l’octubre el 24% dels seus articles d’opinió han estat firmats per dones. També en aquest digital hi ha una majoria d’articles de contingut polític, que escriuen sobretot homes, encara que les temàtiques estan més repartides.

Aquest diari digital publica entre 1 i 5 articles d’opinió diaris (excepte un dia aquest octubre, en què no en va publicar cap), i hi ha hagut 15 dies, és a dir, mig mes d’octubre, en què cap article ha anat signat per una dona. Dels altres 15 dies, 5 dies hi ha hagut més articles firmats per homes i 10 dies en què VilaWeb ha publicat els mateixos o més articles de dones que d’homes. D’aquests dies, fins i tot n’hi ha hagut quatre sense cap home.


Finalment, El Nacional se situa de nou a la cua amb només un 8% d’articles d’opinió firmats per dones. En aquest sentit, va en caiguda lliure, ja que va baixant cada mes des del juliol. De fet, en tot el mes hi ha hagut 97 articles d’homes i 8 articles de dones. De mitjana, ha publicat 2 articles firmats per una dona per setmana (2!) i 22 articles d’homes. Un fet clarament inexplicable, si no és a causa d’una incapacitat paralitzant per trobar col·laboradores o per una decisió clara i inequívoca d’eliminar gairebé totalment les dones de la seva publicació. Curiosament, alguna de les seves col·laboradores escriu pràcticament sempre sobre temes relacionats amb les dones i des d’una òptica feminista. Potser amb aquests articles donen per satisfeta la “quota” femenina, si bé el fet que el 91% de la seva opinió publicada la firmin homes invalida qualsevol argument en aquest sentit.

Tal com passa amb els diaris en paper, també els digitals són tots de titularitat privada, cosa que no els eximeix d’haver de complir la llei; en concret, la Llei 17/2015, de 21 de juliol, d’igualtat efectiva de dones i homes (en el seu article 25, especialment, i altres). Pensem que és imprescindible recordar públicament aquest fet i interpel·lar el govern de Catalunya per saber què pensa fer respecte d’això, ja que ni un euro de diners públics no hauria d’anar a donar suport a mitjans que discriminen l’opinió de les dones.

No comments:

Post a Comment