Sunday, January 22, 2017

Recompte de dones (desembre de 2016) (3/5): PREMSA DIGITAL

Premsa digital


El Nacional:     juliol 11%   agost 11%   setembre 9%   octubre 8%   novembre 7%   desembre 9%
Nació Digital:     juliol 28%   agost 41%   setembre 33%   octubre 32%   novembre 30%   desembre 29%
Vilaweb:     juliol 29%   agost 5%   setembre 21%   octubre 24%   novembre 22%   desembre 25%
Catalunya Plural:     juliol –   agost –   setembre –   octubre –   novembre 41%   desembre 41%



Les grans diferències entre els mitjans recomptats fan difícil fer una única valoració per als diaris digitals. En conjunt, són el grup de mitjans que el desembre ha tingut el percentatge més baix de participació de dones als seus espais d’opinió, un 19%, però aquesta dada ve distorsionada pel resultat d’El Nacional, que amb un infame 9% en rebaixa la mitjana de manera més que significativa.

Dels mitjans digitals recomptats, Vilaweb (25%) arriba al quart de dones i Nació Digital (29%), el supera, i Catalunya Plural, per bé que amb molt pocs articles d’opinió publicats (29 en tot el mes), continua sent paritari, amb un 41%. Si consideréssim només aquests tres mitjans, els diaris digitals superarien de bon tros els diaris en paper, aferrats a percentatges del tot ridículs.

El Nacional no arriba encara ni a una opinadora de cada deu, tot i els dos punts que ha augmentat respecte el novembre. I no serà que publiquin pocs articles: de tots els digitals recomptats, és el que té més espais d’opinió, i diríem que també és dels que tenen més ressò mediàtic i a la xarxa gràcies a alguns opinadors molt polèmics. Però dels 167 articles que van publicar el desembre, només 15 eren de dones, amb dies tan gloriosos com el primer del mes, en què vuit opinions masculines acompanyaven a… zero opinions femenines!



Aprofundint una mica, aquest desembre han publicat articles a El Nacional un total de 14 homes diferents i 6 dones diferents. És evident que els homes han repetit moltes més vegades, i no tan sols el director, que publica cada dia un article editorial firmat. Així i tot, n’hi ha molts més, de posicions molt més variades i amb opinions molt més diverses. Com succeeix en molts mitjans, la tria de dones opinadores pretén buscar molts menys matisos que la d’homes: amb elles, sembla suficient que hi siguin de tant en tant i escriguin un article, encara que sigui un article clarament feminista, en flagrant contradicció amb la pràctica masclista del mitjà.

EL NACIONAL, DESEMBRE
Mínim nombre d’articles d’opinió de dones    0    

Mínim nombre d’articles d’opinió d’homes    3
Màxim nombre d’articles d’opinió de dones    1    

Màxim nombre d’articles d’opinió d’homes    8
Mitjana diària d’articles d’opinió de dones    0,5    

Mitjana diària d’articles d’opinió    5



El digital Vilaweb ha pujat 4 punts el mes de desembre; llàstima que hagi estat per arribar a un esquàlid 25%. Dels 80 articles que han publicat, 20 eren de dones i 60 d’homes.

VILAWEB, DESEMBRE
Mínim nombre d’articles d’opinió de dones    0    

Mínim nombre d’articles d’opinió d’homes    0
Màxim nombre d’articles d’opinió de dones    2    

Màxim nombre d’articles d’opinió d’homes    4
Mitjana diària d’articles d’opinió de dones    0,6   

Mitjana diària d’articles d’opinió    2,6



Pel que fa a Nació Digital, que ha baixat del 30% al 29%, continua lluny de la paritat tècnica que va assolir el mes d’agost. És, però, l’únic dels digitals que no deixa passar cap dia sense almenys una dona, encara que tampoc en deixa passar cap sense almenys dos homes, i molt sovint tres. Durant el desembre ha publicat 126 articles d’opinió, dels quals 37 eren de dones.

NACIÓ DIGITAL, DESEMBRE
Mínim nombre d’articles d’opinió de dones    1    

Mínim nombre d’articles d’opinió d’homes    2
Màxim nombre d’articles d’opinió de dones    2    

Màxim nombre d’articles d’opinió d’homes    3
Mitjana diària d’articles d’opinió de dones    1,2    

Mitjana diària d’articles d’opinió    4



Finalment tenim el Catalunya Plural, que #OnSónLesDones recompta només des del mes de novembre. Com el mes passat, aquest diari digital entra de ple en la paritat tècnica, amb un 41% de dones als espais d’opinió. Es tracta, però, d’un mitjà que publica poques opinions: aquest mes, només 29. D’aquestes, 12 eren de dones.

CATALUNYA PLURAL, DESEMBRE
Mínim nombre d’articles d’opinió de dones    0    

Mínim nombre d’articles d’opinió d’homes    0
Màxim nombre d’articles d’opinió de dones    3    

Màxim nombre d’articles d’opinió d’homes    2
Mitjana diària d’articles d’opinió de dones    0,6    

Mitjana diària d’articles d’opinió    1,6

No comments:

Post a Comment