Sunday, January 22, 2017

Recompte de dones (desembre de 2016) (4/5): RÀDIO

Ràdio

El matí de Catalunya Ràdio:  juliol 33%  agost 44%  setembre 38%  octubre 40%  novembre 39%  desembre 39%
El món a RAC1:   juliol 17%   agost 24%   setembre 21%   octubre 28%   novembre 29%   desembre 30%
Via lliure (RAC1):     juliol 11%   agost 39%   setembre 22%   octubre 30%   novembre 31%   desembre 30%
Catalunya migdia:     setembre 33%   octubre 36%   novembre 37%   desembre 33%
Catalunya vespre:     setembre 33%   octubre 37%   novembre 29%   desembre 40%


Els mitjans audiovisuals, un cop més, porten a aquest recompte mensual més bones notícies que els escrits. I és que, amb l’excepció del Catalunya migdia, més fluctuant, tots els espais radiofònics recomptats han augmentat la participació de tertulianes, encara que sigui un augment minso. Tots cinc programes superen ja el 30% de dones, i dos d’ells (El matí de Catalunya Ràdio i Catalunya vespre) són entre els que compten amb més dones tertulianes. Catalunya vespre assoleix la paritat amb un 40%, i El matí la té a tocar amb un 39%.

La diferència entre mitjans públics i privats, en aquest cas entre Catalunya Ràdio i RAC1, continua sent important, tot i que cal destacar el 30% d’El món a RAC1, un programa que el juliol passat estava en un 16% i el setembre encara anava pel 21%. La progressió de l’emissora més escoltada del país (RAC1) és lenta, però sembla consolidar-se, mentre que Catalunya Ràdio, la pública i segona amb més audiència, ha optat ja decididament per la paritat, buscant més opinadores, més variades i representatives de molts àmbits socials, polítics i de coneixement diferents.



Començant per la ràdio pública, i pel seu programa més escoltat, El matí de Catalunya Ràdio, observem que aquest mes ja no hi ha hagut cap dia sense almenys una dona a la tertúlia i que, de fet, la mitjana és de dues dones diàries. El desembre, a més, ha tingut una setmana excepcional en què, a més de la tertúlia principal, s’han fet “taules” específiques per tractar temes determinats (treballar per ser pobres, pensions… i el patriarcat!). Aquesta última, titulada “Propostes per acabar amb el patriarcat” estava integrada per SIS dones (enllaç). Tot i que pel seu caràcter excepcio­nal no les incloem al recompte, hem de dir que la composició d’aquestes taules era també gairebé paritària, i que, de poder-les incloure, el percentatge de dones al programa hauria estat encara més alt, superant el 40%. Cal dir, però, que a la tertúlia diària habitual els homes continuen sent majoria pràcticament cada dia: dels 103 tertulians recomptats aquest desembre a El matí, 44 eren dones i 59 eren homes.

EL MATÍ DE CATALUNYA RÀDIO, DESEMBRE
Nombre mínim de dones a la tertúlia/dia    1    

Nombre mínim d’homes a la tertúlia/dia    2
Nombre màxim de dones a la tertúlia/dia    3    

Nombre màxim d’homes a la tertúlia/dia    4
Mitjana diària de dones participants a la tertúlia    2    

Mitjana diària de participants a la tertúlia    5



Seguint a Catalunya Ràdio, el Catalunya vespre, també diari, compta amb una tertúlia d’actualitat on hi participen entre quatre i cinc persones al dia, de les que dues solen ser dones. Aquí hi ha hagut dies sense homes i dies sense dones, i també algun dia amb 5 dones i algun dia amb 5 homes. En el conjunt del mes, hi han intervingut 78 persones, de les quals 31 eren dones. Això explica que el percentatge del mes hagi estat del 40%, tècnicament paritari.

CATALUNYA VESPRE, CATALUNYA RÀDIO, DESEMBRE
Nombre mínim de dones a la tertúlia/dia    0    

Nombre mínim d’homes a la tertúlia/dia    0
Nombre màxim de dones a la tertúlia/dia    5    

Nombre màxim d’homes a la tertúlia/dia    5
Mitjana diària de dones participants a la tertúlia    1,8    

Mitjana diària de participants a la tertúlia    4,3



I ja per acabar amb l’emissora pública, tenim el Catalunya migdia, un programa on la tertúlia d’actualitat sol tenir només dos participants, ocasionalment tres, cosa que explica la variabilitat de les dades: aquest desembre amb dues opinadores menys i un opinador més, han passat d’un percentatge del 37% de dones al 33%. Aquí sí que hi ha hagut algun dia d’emissió al desembre sense dones, però mai un dia amb menys de 2 homes.

CATALUNYA MIGDIA, CATALUNYA RÀDIO, DESEMBRE
Nombre mínim de dones a la tertúlia/dia    0    

Nombre mínim d’homes a la tertúlia/dia    0
Nombre màxim de dones a la tertúlia/dia    2    

Nombre màxim d’homes a la tertúlia/dia    2
Mitjana diària de dones participants a la tertúlia    0,7    

Mitjana diària de participants a la tertúlia    2,2



Observant els resultats de la primera emissora en audiència de Catalunya, RAC1, que és privada, veiem que els seus dos principals debats coincideixen en un 30% de participació de dones. El d’El món a RAC1, el més escoltat del país, consolida així la tendència –encara insuficient– a l’augment: dels 87 participants a la seva tertúlia durant aquest desembre, 26 eren dones i 61 eren homes. Aquesta tertúlia encara ha tingut un dia sense dones, el 27 de desembre i, mentre que el màxim de dones en un sol dia ha estat de 3, el d’homes ha duplicat aquesta xifra, amb els 6 que hi van assistir el 22 de desembre.

EL MÓN A RAC1, DESEMBRE
Nombre mínim de dones a la tertúlia/dia    0    

Nombre mínim d’homes a la tertúlia/dia    1
Nombre màxim de dones a la tertúlia/dia    3    

Nombre màxim d’homes a la tertúlia/dia    6
Mitjana diària de dones participants a la tertúlia    1,2    

Mitjana diària de participants a la tertúlia    4

Seguim esperant ansiosament que a El món “arribi el moment” de les dones, perquè de moment el seu 30% encara queda per sota d’un terç, mentre que al món, al món real sense majúscules, les dones superen de molt el terç.



I, finalment i amb el mateix percentatge, el magazín setmanal dels caps de setmana: el Via lliure, també de RAC1. Aquest desembre van participar a la seva tertúlia un total de 30 persones, de les quals 9 eren dones. Aquí no hi ha hagut cap dia, dels 8 dies que han emès el desembre, sense almenys una tertuliana, i cap dia sense almenys dos tertulians homes. En conjunt, ells han estat més del doble.

VIA LLIURE, RAC1, DESEMBRE
Nombre mínim de dones a la tertúlia/dia    1    

Nombre mínim d’homes a la tertúlia/dia    2
Nombre màxim de dones a la tertúlia/dia    2    

Nombre màxim d’homes a la tertúlia/dia    3
Mitjana diària de dones participants a la tertúlia    1,2    

Mitjana diària de participants a la tertúlia    3,8


Continua, doncs, cridant força l’atenció el fet que la principal ràdio privada, la més escoltada en totes les franges, continuï encara per sota del terç de dones als seus principals debats, a tanta distància de la pública. L’exemple de Catalunya Ràdio demostra que, òbviament, la paritat és possible com a mínim amb la mateixa qualitat que quan les tertúlies estan esbiaixades en favor dels homes. Deixant de banda la professionalitat i les consideracions ètiques, la Llei 17/2015 obliga igualment mitjans públics i privats a promoure la participació igualitària de les dones als espais d’opinió, sobretot si reben aportacions econòmiques institucionals. I RAC1, tal com explicàvem a l’Informe #OnSónLesDones de novembre, en rep, i moltes.



No comments:

Post a Comment