Wednesday, July 19, 2017

1 any de recomptes (#ProuExcuses) (3/5): PREMSA DIGITAL

Diaris digitals: poti-poti entre la indigència i la paritat real




Els percentatges més alts (Crític i Catalunya Plural) de dones opinadores d’aquest recompte d’un any d’#OnSónLesDones i també el percentatge més baix (El Nacional) pertanyen a mitjans digitals. La varietat de plantejaments periodístics, ideològics i empresarials d’aquest sector fa difícil extreure’n resultats globals. No obstant això, és una evidència que els resultats de tres dels diaris digitals més llegits de Catalunya (Vilaweb, El Nacional i El Món, no necessàriament per aquest ordre) són força similars als dels diaris en paper. De fet, són pitjors:

Vilaweb té un 20% de dones opinadores de mitjana durant els dotze mesos recomptats. Amb un percentatge màxim del 29% el mes de juliol i un mínim del 5% el mes d’agost, Vilaweb els últims cinc mesos ha tingut prop del 25% d’articles d’opinió firmats per dones.


El Món, recomptat des del mes de març, ha tingut un 22% de dones opinadores cada mes durant els últims quatre mesos. Són pocs mesos per fer consideracions, però la reiteració del mateix percentatge quatre mesos seguits fa esperar pocs canvis en un futur immediat.



El Nacional té un percentatge mitjà d’articles d’opinió firmats per dones del 10% durant els dotze últims mesos. És el mitjà amb menys opinadores de tots els recomptats per #OnSónLesDones. Amb un mínim del 7% el mes de novembre i un màxim del 12% el mes d’abril, El Nacional sembla estancat en percentatges de misèria.



Definitivament, modernitat tecnològica i modernitat de criteris socials no sempre van alhora. Aquests tres diaris digitals en són la prova. I malgrat els ajuts institucionals que puguin rebre, tots tres incompleixen greument la Llei d’igualtat efectiva entre dones i homes del Parlament de Catalunya.

Pel que fa al diari Nació Digital, amb un percentatge mitjà durant aquest any del 31%, tampoc no ha experimentat canvis importants en el nombre d’opinadores que hi col·laboren, tret d’un fugaç percentatge del 41% el mes d’agost, quan va assolir la paritat, tot i que la va perdre immediatament el mes de setembre. Malgrat les promeses de la direcció, que afirmava en aquell moment que el procés cap a la paritat era irreversible, sembla que a partir del setembre el diari es va estancar.




Finalment, dos mitjans digitals que escapen de la tònica majoritària: Catalunya Plural i Crític.

Catalunya Plural és, de tots els mitjans recomptats per #OnSónLesDones, l’únic que ha superat la paritat exacta del 50% i ha assolit, en tres dels mesos recomptats, percentatges majoritaris d’opinadores (52%, 56% i 58%), unes dades insòlites en l’actual context dels mitjans, però que, keep calm, continuen garantint la paritat (“tècnica”, en aquest cas) dels opinadors homes. Catalunya Plural és un diari digital nascut a partir de l’edició catalana de eldiario.es, editat per la fundació Periodisme Plural.



Crític, editat per una cooperativa de periodistes i especialitzat en periodisme d’investigació, és un mitjà de periodicitat no diària que publica pocs articles d’opinió, dels quals recomptem els inclosos en la secció “Sentit Crític” i els inclosos en la secció “Feminisme Crític”. Tret del mes de maig, quan Crític va fer un percentatge del 23%, ha estat un mitjà paritari els altres quatre mesos recomptats.




No comments:

Post a Comment