Manifest - On són les dones?

Cada vegada que engeguem la televisió, la ràdio o obrim un diari hi ha una probabilitat molt alta que hi trobem un home. Si hi ha diverses persones opinant, les ràtios solen ser de quatre homes per cada dona, i en alguns casos la presència de dones és simplement inexistent. En una societat plural i diversa, que fem créixer i on participem de manera activa en tots els espais, per què la nostra veu és invisible i inaudible? Com es pot explicar que, sent les dones el 51% de la població, als mitjans la proporció sigui marcadament inferior de manera continuada i consistent?

Amb la campanya #OnSónLesDones volem fer visible el problema: no hi ha cap mena de justificació per a la sobrerepresentació actual dels homes. Acceptar que només opinin ells és acceptar que la nostra opinió és menys vàlida. Al segle XXI aquesta idea és inacceptable.

En aquest blog, a Facebook i a Twitter hi trobareu un seguiment diari dels espais d’opinió dels principals mitjans de comunicació de Catalunya. Les dades demostren el que ens deia la simple percepció: estem subrepresentades.

Als qui diuen que el que cal valorar són les qualificacions, sense importar que la persona sigui home o dona, els diem que hi estem totalment d’acord. I que, a més, també pensem que és estadísticament improbable que el 80% dels millors opinadors puguin provenir d’un 49% de la població. Fins ara molts factors han contribuït a fomentar aquest desequilibri: ha arribat l’hora de treballar conjuntament per equilibrar la balança.

Si als mitjans busquem la pluralitat ideològica, no podem oblidar tampoc la pluralitat de vivències de gènere que, en una societat com la nostra, marquen decisivament el lloc que acabem ocupant al món.

Cada 8 de març, els mitjans de comunicació ens recorden que les dones estem en franca posició de discriminació amb relació als homes. Els convidem, doncs, a pensar-hi la resta de l’any i a canviar allò que és a les seves mans: oferir espais d’opinió més igualitaris.

Conscients que la dinàmica costa de canviar, volem posar-hi el nostre gra de sorra facilitant els contactes de dones professionals de diversos camps que, de ben segur, estaran disposades a ser-hi.
Volem uns mitjans més plurals. Us hi sumeu?


4 comments:

  1. Es absolutament indispensable, d'un per totes, ser reconegudes.

    ReplyDelete
  2. Hola, en los trabajoa mas peligrosos, tambien estais subrepresentadas, me gustaria saber si tambien vais a realizar algun tipo de movimiento para que la cosa sea mas equitativa, ya que la mortalidad del hombre es muy superior a la de la mujer en accidentes laborales, nos estan matando, si es asi, os apoyare. Saludos. O bueno parece ser que siempre, que se pide paridad en la participacion de hombre-mujer es solo en trabajos con buenos sueldos, bonitos y bien pagados. Saludos.

    ReplyDelete
  3. No es creïble que sols una cinquena part de persones que debaten o comenten temes d'actualitat política, social o econòmica, al país siguin dones. Es mostra que el poder dels mitjans de comunicació està ens mans dels homes.

    ReplyDelete
  4. Se trata de vindicar espacios que nos pertenecen.

    ReplyDelete